Hoe om te gaan met helium

Helium is een edelgas. Het gas is niet giftig en niet brandbaar. Toch wordt er geadviseerd het gas NIET in te ademen om een zogenaamd “Donald Duck” stemmetje te krijgen. Het kan effect hebben op de werking van uw longblaasjes en wellicht problemen veroorzaken. Het helium gas is lichter dan lucht en zorgt er daarom voor dat ballonnen de lucht in gaan. Toch kan een gewone ballon niet veel gewicht omhoog heffen. Een gewone rubber ballon kan ongeveer 7 gram omhoog houden wanneer de ballon vers is. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het ophef vermogen minder bij een rubber ballon.

Een gewone ballon blijft ongeveer 16 tot 20 uur goed in de lucht, daarna zakt de ballon naar beneden. Dat komt doordat het gas dunner is dan de wand van de rubber ballon en als het ware gewoon ontsnapt. Daarom moet u de rubber ballon altijd bij ons afhalen/kopen op de dag, dat u de ballon nodig heeft. Dit geldt echter niet voor folie ballons. Folie ballons zijn van die ballons die niet uitrekken en gewoon gemaakt zijn van een soort kunststof. In vele gevallen zijn ze ook bedrukt met “happy birthday” op iets dergelijks of met bekende tekeningen van bijv. Disney. Dit soort folie ballons blijven wel 10 tot 20 dagen in zwevende staat. Natuurlijk is er al wat licht verval na een paar dagen.

Het is mogelijk om rubber ballonnen langer in de lucht te laten zweven. Wij doen dat wel eens wanneer u de ballon op zondag nodig heeft en dan zijn wij helaas gesloten. Wij vullen dan de ballons met iets dat “high float” heet en dat is een coating die er voor zorgt dat de ballons ongeveer 3 dagen in de lucht kan blijven. De ballon voorzien van die coating kost €0,75 per ballon meer.

De door ons gebruikte rubber of latex ballonnen breken in de natuur gewoon af. Een in de natuur terecht gekomen latex ballon verteert ongeveer net zo snel als een natuurlijk eikenblad en is dus op termijn niet schadelijk voor de natuur.