Blacklight neon schmink

Filter producten

WAT IS BLACKLIGHT (SCHMINK) EN HOE WERKT HET ?

Veel alledaags materiaal fluoresceert of gloeit op wanneer je het onder een black light legt. Een black light geeft uv-licht met een hoge energiewaarde af, meestal 350-400nM. Dat deel van het lichtspectrum is voor het oog onzichtbaar, wat meteen de naam black light verklaart. Fluorescerend materiaal absorbeert het uv-licht en zendt het bijna onmiddellijk weer uit. In dit proces gaat er wat energie verloren, dus het uitgezonden licht heeft een langere golflengte dan de geabsorbeerde straling, waardoor dat licht zichtbaar wordt en het belichte materiaal doet gloeien.

Fluorescerend materiaal wordt ook vaak aan schmink of make up toegevoegd, waardoor de schmink dus bij het gebruik van een UV lamp of Blacklight lamp oplicht, dat het beste waarneembaar is als de omgeving donker is. Deze schmink is niet “glow in the dark” ,want dat is schmink, die uit zichzelf zonder hulp van een blacklight lamp oplicht. Deze glow in the dark schmink neemt als het ware het licht van de voren op en geeft dat dan een korte periode weer af. Denk maar aan de groene puntjes en wijzers op een ouderwets horloge.

In de schmink onderscheidt men weer 2 soorten. De vette schmink is gemaakt op een crême basis en smeert makkelijk uit op de huid. Blijft ook goed zitten in vochtige omstandigheden of wanneer er overmatig getranspireerd wordt bijv. op dance feesten. Nadeel van vette schmink is natuurlijk wel, dat de schmink af blijft geven, want deze blacklight schmink droogt niet op. Waterschmink is schmink op waterbasis. Deze schmink brengt men op met een vochtig penseel of een vochtige spons. Op die manier kan men prachtig gedetailleerd schminken en je kan zelfs kleuren in elkaar laten overlopen. De schmink droogt na het opbrengen in enkele minuten helemaal op en voelt dan droog aan en geeft hoegenaamd niet af. Men noemt dit ook wel veegvast. Er komt altijd wel ietsje kleur vanaf bij wrijven.

De waterschmink is ook in blacklight vorm zeer makkelijk af te wassen.

Blacklight schmink op waterbasis is meestal iets korreliger dan gewone waterschmink, maar is toch ook wel goed te gebruiken in daglicht. Dit soort schminken is meestal te verkrijgen in potjes en in kant en klare tubes.

Welke materialen bevatten vaak fluorescente moleculen?

  • Wit papier: wit papier wordt behandeld met fluorescente bestanddelen om z’n helderheid te accentueren en te bewaren. Om historische documenten op hun authenticiteit te onderzoeken, worden ze vaak onder een black light gelegd. Wit papier van na 1950 bevat immers fluorescente chemicaliën.
  • Soda of tonic: Tonic bevat kinine, een fluorescente stof die tevens verantwoordelijk is voor de bittere smaak van het drankje. Deze stof wordt gewonnen uit de schors van een Zuid-Amerikaanse plant. Door kinine licht tonic op onder een uv-licht of een black light.
  • Lichaamsvocht: Veel lichaamsvocht bevat fluorescerende moleculen. Forensische onderzoekers gebruiken uv-licht om bloed, urine en sperma te onderzoeken.