Schmink penselen

Filter producten

HOE WORDEN PENSELEN GEMAAKT ?

Het maken van een hoogwaardige penseel begint al met de keuze van de soorthaar. Afhankelijk van de toepassing en eisen aan de penseel moet het juiste materiaal uitgekozen worden. Daarbij moeten de eigenschappen van het haar in acht genomen worden, zoals de zuigkracht van het haar, maar ook de elasticiteit, de weerstand en de zachtheid. Het haar (kan dus kunststof zijn of echt haar) wordt in bundels aangekocht. De lengtes van het haar worden uitgesorteerd, verdeeld en per penseel gewogen. Haar haar wordt dan in een buisje ingevoerd, met de achterkant in het buisje en de voorkant, steekt dan uit het buisje. De achterkant wordt aangeklopt, zodat alle haren netjes bij de achterkant op elkaar zitten. Het aankloppen zorgt er ook voor dat het juiste model ontstaat. De haartjes worden dan met een binddraadje gefixeerd, zodat ze niet meer kunnen verschuiven. Dan wordt het haar bundeltje in een metalen bus getrokken, zover dat er precies een penseelpunt uit de bus steekt. Het haar wordt nu met speciale lijm van achteruit in de bus gefixeerd. Nadat de lijm is uitgehard moet de penseel nog bijgewerkt worden. Losse of scheve haren worden verwijderd en de penseel wordt uitgekamd. Nu is de penselenbus klaar en wordt de bus op de steel gedrukt en ook weer gefixeerd. Met arabische gom worden de penselen nog netjes gepunt, voordat het beschermhoesje er overheen gaat.

Bovenstaande procedure is zeer arbeidsintensief en wordt nog steeds gebruikt bij de duurdere penselen. Voor onze schminken worden meestal penselen gebruikt van synthetisch haar, omdat deze wat sterker zijn, dan die van echt haar. De fabrikant Leonhardy maakt al zijn penselen in eigen beheer.

HOE VERZORG EN REINIG JE PENSELEN ?

Wanneer u penselen goed verzorgd, zult u er lang plezier van hebben. De elasticiteit en souplesse van een penseel kan door een juiste verzorging gunstig beïnvloed worden. Zorgvuldig uitwassen of reinigen met penseelreiniger is zeer belangrijk. Het gaat het beste door de penseel onder stromend, lauwwarm water met zeep of een milde shampoo goed uit te wassen, vooral ook aan de rand van de bus. Restanten van de verf voorzichtig met de vingertoppen naar de uiteinden van de haarbundels drukken. Hierdoor voorkomt u dat verfresten in de haarbundel indrogen en het haar vervormen. Dan op een zachte, vochtabsorberende doek het water zorgvuldig uitvegen en daardoor weer de penseel zijn oorspronkelijke vorm terug geven. Vervolgens liggend of hangend laten drogen, maar nooit op de verwarming of in de zon. Geen scherpe oplosmiddelen gebruiken, want dat laat het vetgehalte van de penselen verdwijnen. De haren worden dan broos en verliezen hun vormbestendigheid en elasticiteit. Nooit de penselen in een bakje met water wegzetten, altijd de penselen gelijk schoonmaken en drogen.

WAT VOOR HAARSOORTEN BESTAAN ER IN PENSELEN?

Varkenshaar: Buitengewoon elastisch en robuust. Varkenshaar heeft 2 punten en bieden daarom een zeer hoge verfopname. Zeer slijtvast. Zeer geschikt voor olie en acrylverven. Redelijk hard, daarmee niet geschikt voor grimeren.

Roodmarterhaar: De staartharen van de roodmarter staan garant voor de allerbeste kwaliteit voor aquarellen gebruik. Uitstekende verfopname, penseel blijft lang in de goede vorm. Ook geschikt voor schminken, maar relatief duur.

Wezelhaar: Het zwart gemeleerde wezelhaar is zacht en fijn, maar niet zo elastisch als marterhaar. Dit echte haar wordt veel voor schminkpenselen gebruikt.

Ponyhaar: Zeer fijn, niet zo elastisch en wordt veel voor eenvoudige schoolpenselen gebruikt.

Eekhoornhaar: Blauwzwart haar, soepel, licht en zacht. Het is wat minder elastisch, maar heeft een goede verfopname en opslagcapaciteit en verfdosering. Zeer geschikt voor zijde en porseleinschilderen.

Geitenhaar: Zacht, pluizig haar, dat hoofdzakelijk voor poederpenselen wordt gebruikt.

Runderhaar: Stamt uit het oor van de os. Zeer sterk en heeft heel fijne punten. Runderhaar is zeer lang en wordt daarom vaak gebruikt voor slepers en lijnentrekkers.

Dassenhaar: Dit haar is snel herkenbaar aan licht toppen en het donkere deel in het middelste deel. Ook opvallend is de licht kromming van het haar. Niet zo geschikt voor verven op waterbasis.

Synthetisch haar: Synthetische vezels zijn eruit als echt haar. Ze zijn vormvast, elastisch en kunnen langer intensief gebruikt worden. Goede verfopname. Zeer geschikt als schmink penseel.